Cadre tehnice din satul Bentu

A) Subingineri si alte profesii

STAN CAZAN

Este unul din cei zece copii ai Anicăi şi Vasile Cazan. S-a născut în anul 1933 în satul Bentu. A urmat cursurile şcolii primare din satul natal, iar după absolvirea şcolii medii a urmat Facultatea de subingineri. S-a remarcat ca un bun manager în cadrul uzinei de sârmă din Buzău, unde a devenit şeful unei mari secţii industriale. S-a căsătorit cu Tanţa Cazan şi împreună au un fiu care a devenit marele şi cunoscutul cantautor Laurenţiu Cazan. A decedat în anul 2001.

MIHAI IONITA – MELU

Este fiul învăţătorului Maria şi Stan Ioniţă. S-a născut în anul 1940. A urmat cursurile şcolii primare în satul natal la clasa mamei sale, Maria Ioniţă. Apoi a urmat liceul B.P. Haşdeu din Buzău şi cursurile facultăţii de subingineri. A funcţionat ca subinginer la Întreprinderea de Contactoare Buzău până la pensionare. S-a căsătorit cu Lucica Ioniţă şi au avut doi copii, Cristina şi Irina.

GHEORGHE BOGDAN

Este fiul Saftei şi al lui Lixandru Bogdan. S-a născut în anul 1932. După absolvirea şcolii primare în satul Bentu, a urmat Liceul Industrial din Buzău. A lucrat ca proiectant la Uzina Tractoare Braşov. Este pensionar, căsătorit şi locuieşte în Braşov.

B) Ingineri 

PANȚURNU DUMITRU - MITICĂ

S-a născut în anul 1926 și a decedat în anul 1965. A absolvit școala primară  în satul natal. A urmat apoi școala medie și în continuare Instututul Agronomic București. A decedat în plină putere, la 39 de ani, răpus de TBC. A lucrat ca inginer agronom în Ministerul Agriculturii. Nu s-a căsătorit. Se spune că după tată era de origine italiană. Este înmormântat în cimitirul din satul Bentu.

COSTICĂ MOISE

Este fiul cel mare al familiei Elena și Vasile Moise. S-a născut la 1 decembrie 1927.  Între anii 1934-1939 a urmat cursurile școlii primare din satul natal. În perioada 1939-1947 a urmat școala normală din Buzău, iar în perioada 1947-1951 Academia de Științe Economice București. În perioada 1951-1956 a urmat Institutul de Constructii București. Cariera profesională a practicat-o în perioada 1956-1990, parcurgând diferite trepte profesionale. Cea mai mare funcție a fost de director general al Întreprinderii de investiții și exploatare Ivexcoop București. A ajutat satul natal Bentu să construiască două magazine asigurând fondurile necesare pentru investiții, fapt ce exprimă dragostea pentru satul natal. Este pensionar și locieste împreună cu soția la București. Au un fiu, Adi, plecat în Canada.

GHEORGHE PREDA

S-a născut în satul Bentu în anul 1927. Dupa ce a urmat cursurile școlii primare în satul natal și studiile medii la Buzau, a urmat Institutul Silvic din București. A profesat ca inginer silvic la mai multe ocoale silvice. Si-a încheiat cariera la Inspectoratul Silvic Buzau de unde s-a pensionat. A decedat în anul 2001.

NICUȘOR MĂRGĂRITESCU

Este fiul Aureliei și preotului Costică Mărgăritescu. S-a născut în satul Bentu, la 25 septembrie 1931. Studiile școlii primare le-a urmat la școala din satul natal, avându-l ca învățător pe Stan Ioniță. A urmat apoi Liceul B.P. Hașdeu până în anul 1950. Obține diplomă de inginer în 1955 la Instututul de mine din București din cadrul Politehnicii. Între anii 1955-1963 lucrează în industria în subteran și la suprafață. Între anii 1963-1990 intră în sectorul de construcții montaj. Își încheie activitatea la Trustul de Construcții montaj și reparații în industria chimică București. Este căsătorit. Are o fică absolventă A.S.E. București. După moartea tatălui lor, cei trei frați Nicușor, Paula și Lucica au dus o viaţă foarte grea din cauza faptului că regimul comunist i-a dat afară din casă și i-au trecut la chiaburi.

ION ANGHEL

S-a născut în anul 1931. A urmat cursurile școlii primare în satul natal Bentu. Deși a rămas de mic fără tată, a reușit datorită efortului său și a sprijinului mamei sale să urmeze nu numai studiile medii ci și Institutul Politehnic București. A profesat ca inginer în industria petrolieră. S-a căsătorit și a avut doi băieți care locuiesc la Ploiești. A decedat la vârsta de 60 de ani.

NICU BOGDAN

S-a născut in luna septembrie 1933. A urmat școala primară în satul natal la clasa doamnei învățătoare Geta Apostol. A absolvit liceul "Unirea" din Focșani. A urmat apoi cursurile Facultății de Industrializare a lemnului în Brașov. A ocupat funcția de director al Fabricii de mobilă de la Cristian, jud. Brașov. Este căsătorit și are o fiică. Este pensionar. Locuiște cu familia la Brașov.

COSTICĂ BOGDAN

Este fiul Saftei și al lui Lixandru Bogdan. S-a născut în Bentu în anul 1934. A urmat cursurile școlii primare în satul natal. Școala medie a urmat-o la Buzău în cadrul școlii pedagogice. Studiile superioare le-a urmat în cadrul Instututului politehnic. A profesat ca inginer la uzinele Tractorul Btasov unde a ocupat și funcția de director, coordonând activitatea de export pe uzină. A decedat în anul 1987, la vârsta de 53 de ani.

VALERIU STRUNGĂ

Este fiul învățătorului Ion Strungă, care a profesat meseria de învățător în satul Albești, jud. Buzău. El s-a născut în anul 1938 și a urmat cursurile primare în satul Albești, comuna Smeeni. A urmat Liceul B.P.Hașdeu în Buzău și apoi Institutul politehnic - Facultatea de Construcții de mașini, absolvind în anul 1964. A lucrat ca inginer la Întreprinderea "1 Mai" din Ploiești, iar după aceea a lucrat la Institutul de cercetare utilaj petrolier Ploiești ca cercetător principal. În perioada 1989-1999 a ocupat funcția de director general al  Institutul de cercetări, având relații cu multe țări, în interes de seviciu. În prezent, locuiește cu familia la Ploiști, fiind pensionar.

GILI PREDA

Este fiul Janei și al lui Constantin Preda, născut la 15 mai 1948. A urmat școala pimară din Bentu, precum și școala generală. A absolvit Liceul Economic din Buzău și Facultatea de Finanțe Contabilitate ASE București. A ocupat funcții de economist principal la mai multe instituții de stat. Între anii 1968-1993 a fost contabil șef la ISCIP Buzău. Din anul 2000 este director la Direcția de Trezorerie Buzău. Este căsatorit și are doi copii. Locuiște în Buzau.

RIZEA MARIAN - colonel, doctor inginer

S-a nascut la 17 ianuarie 1955 in satul Bentu, judetul Buzau. Este fiul lui Rădița si Ion Rizea. A urmat cursurile scolii generale din localitatea Bentu, ale scolii profesionale "Petrol si Chimie" din Ploiesti, specialitatea "Electromecanic AMA", absolvind-o ca sef de promotie in anul 1973.

Este repartizat si angajat la Combinatul Petrochimic Brazi, unde lucreaza ca electronist AMC la laboratorul CTC - Cercetare, cocncomitent urmand cursurile serale ale Liceului "Petrol si Chimie" din Ploiesti, specialitatea "Electromecanic rafinarii", pe care le absolva ca sef de promotie in anul 1977. In acelasi an sustine examenele la Institutul de Petrol si Gaze Ploiesti si este admis la Facultatea de forajul sondelor si exploatarea zacamintelor de titei si gaze, obtinand diploma de inginer in anul 1983.

Debuteaza in cariera inginereasca la fosta Centrala a gazului Metan Medias, fiind la scurt timp promovat in functia de sef de brigada extractie gaze naturale la Cristuru Secuiesc, judetul Harghita.

Din anul 1985 până în anul 1989 lucreaza in structurile de informatii si contrainformatii ale statului roman, in domeniul economic - resurse energetice.

In perioada 01.01.1990 - 31.03.2004 ocupa functia  de Ofiţer operativ în domeniul protecţiei contrainformative a resurselor economice, energetice, minerale utile şi a mediului înconjurător. 

01.04.2004 - 28.02.2006, lector si conferentiar universitar la Academia Naţională de Informaţii, Facultatea de Informaţiiş

01.03.2006 - 28.02.2009, şef Departament Informaţii, profesor universitar la Academia Naţională de Informaţii, Facultatea de Informaţii

01.07.2009 - 30.10.2010, Consilier tehnic director general, SC CONPET SA Ploiești-Prahova

01.03 - 30.05.2011, Consilier manager, SC PETROLUC- Serv Ploiești-Prahova

01.10.2005 - prezent, Cadru didactic asociat, Universitatea „Petrol-Gaze” Ploieşti; Facultatea de Ştiinţe şi Litere (2005-2009), Programul de studii masterale Studii Europene și Administrație Publică şi Integrare Europeană;  Facultatea Ingineria Petrolului şi Gazelor (2010-prezent), Catedra Hidraulică şi Inginerie de Zăcământ, Programul de studii masterale Managementul Petrolului și Gazelor; Facultatea de Ştiinţe Economice (2011-prezent), Programul de studii masterale Managementul Sectorului Public. 

01.10.2010 - 01.04.2011, Profesor asociat, Universitatea din Piteşti, Departamentul de Relaţii Internaţionale, Programul de Studii Postuniversitare Managementul Strategic al Infrastructurilor Critice

13.10.2010 - prezent, Profesor asociat (perioadă determinată), Universitatea Ecologică Bucureşti, Facultatea de Inginerie Managerială şi a Mediului: Programul de licenţă: Inginerie şi management, Programul de studii masterale Ingineria şi managementul integrat al mediului în activităţi industriale.

Continua pregatirea si perfectionarea cunostintelor absolvind mai multe cursuri in domeniile: informatica, limbi straine, cursuri post-universitare in cadrul Institutului National de Dezvoltare Economica Bucuresti - Antena Ploiesti - pentru specialitatea "Managementul intreprinderilor" (1995-1998), Academia de Studii Economice Bucuresti, Conservatorul National de Arte di meserii (C.N.A.M.) Paris.

Incepand cu anul universitar 1996, sub indrumarea prof. dr. ing. George Iordache, parcurge etapele de doctoratura iar in septembrie 2001, obtine titlul de doctor in stiintele ingineresti si distinctia "CUM LAUDE" in domeniul MINE, PETROL si GAZE, la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, cu teza "Contributii la stadiul imbunatatirii exploatarii clorurii de sodiu prin dizolvare".

Prin intermediul Petrom Ploiesti faciliteaza sponsorizarea biserici din Bentu cu suma de 250 milioane lei pentru refacerea picturii si sfintirea bisericii in anul 2005.

SĂRĂȚEANU CRISTACHE

Încă un fiu al satului care și-a adus o mare contribuție la repararea bisericii din sat. S-a născut și a copilărit în satul Bentu, fiind cel mai mic fiu al familiei Sărățeanu. A urmat școala primară la școala din sat, iar școala generală la Gălbinași și Ploiești. Între anii 1960-1965 a urmat cursurile liceului "I.L. Caragiale" din Ploie;ti. A mai absolvit și cursurile școlii tehnice de constructii din Rm. V\lcea.

Pe linie profesională a lucrat în cadrul grupului de șantiere Buzău respectiv Sinaia. A participat la executarea multor lucrări de constructii civile și industriale la : Brașov, București, Sinaia Bușteni ș.a. Este stabilit cu familia la Sinaia. Este căsătorit cu Sărățeanu Ileana și au un fiu, Gheorghe Sărățeanu. Începând cu anul 1944 a înființat o societate de construcții cu capital privat în orașul Sinaia. Trebuie remarcat faptul că dl. SărățeanuCristache nu și-a uitat satul natal și si-a adus o contribuție însemnată la repararea și consolidarea unui edificiu de bază al satului și anume biserica. Contribuția sa financiară face posibilă și introducerea sistemului de încălzire cu gaze la biserica din Bentu.

JIPA MARIANA