MODERNIZAREA SATULUI

Au existat și există persoane care și-au adus un aport deosebit la modernizarea și dezvoltarea satului Bentu.

În primul rănd menționăm persoanele care printr-un mare efort au reușit să repare cele două edificii: biserica și școala.

Biserica

     Biserica din Bentu a fost ridicata în anul 1826 de către boierul Săndulache Musceleanu.    

    Inițiativa reparării bisericii a avut-o răposatul Preot Voicu Dumitru care a început acțiunea în anul 1996. A fost sprijinit de enoriașii satului care au contribuit financiar fiecare după posibilități. Biserica a fost construită fără temelie și centură. Totuși a rezistat datorită grosimii pereților de aproximativ un metru. Însă cutremurul din 1977 a afectat-o mult. S-a săpat pe porțiuni mici sub ziduri și s-a turnat temelia. Pentru consolidare s-a făcut legătura cu fier beton. Trebuie menționat aportul adus de Radu Nicolae care a pus la dispoziție în mod gratuit o cantitate însemnată de fier beton. A considerat că este legat de satul bentu fiind ginerele lui Ionel Bolboceanu.

    Preotul Panait Claudiu, noul preot ce i-a urmat preotului Voicu, imediat după luarea în primire a parohiei Bentu a trecut la repararea acoperișului, în anul 2003 și continuă acțiunea de reparare și zugrăvire interioară a bisericii astfel încât în toamna anului 2005 să se poată realiza sfințirea bisericii renovată, zugrăvită și cu mobilier nou din stejar sculptat.

    O contribuție deosebită și-a adus-o inginerul Rizea Marian, fiu al satului, care a asigurat sponsorizarea lucrărilor la biserică în sumă de 250 milioane lei vechi.

Școala

    A fost construită în anul 1906 prima clasă și cancelaria, iar cea de a doua clasă în anul 1925. A fost foarte grav afectată de cutremur. Trcea timpul și desfășurarea învățământului în școala mult zdruncinată era o mare problemă. A existat o persoană care a luat inițiativa și a sesizat organele competente: Direcția de învățământ, Consiliul Județean ș i alte organe, iar aceasta dse numește Coroi Maria. Învățătoarea Coroi Maria are o vechime la școala din Bentu de 26 de ani. Deși a întâmpinat multe pirdici, cu miltă voință și insistență a dus lucrarea până la capăt. Astfel încât, acum se poate spune că în Bentu există o școală modernă, bine dotată.

    O mare contribuție a adus-o și profecoara Anton Maria-Steluța în calitate de profesoară și cunoscătoare a limbii franceze. Ea este președinta comitetului de înfrățire a satului Bnetu cu comuna franceză Theix. Imediat după revoluția din 1989 a avut șoc scțiunea de unoire frățească dintre cele două localități. Efectul a fost deosebit de benefic/ Cei din Franța au dotat școala din Bentu cu tot mobilierul necesar: bănci, mese, scaune, calculatoare, telefon și altele. Se poate spune pe drept cuvânt că școala din Bentu este o șcpală modernă.

Comerț

    O contribuție însmnată la dezvoltarea satului pe linie economică ți-a adus-o un fiu al asatului, inginerul Constantin Moise. În funcția pe care o deținea îm Centrocoop de director general la Direcția de Investiții a repartizat fondurile necesare pentru construirea unui magazin universal sătesc și a unui complex pentru activitatea de mică producție industrială.

    A fost preocupat și de construirea unei brutării însă nu a primit concursul primăriei.

Alimentarea cu gaze

RIZEA MARIAN

    Un alt fiu al satului care și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea și modernizarea satului Bentu cît și la dezvoltarea lui viitoare. Este inginerul Rizea Marian, în vârstă de 57 de ani, fiul lui Ion Rizea, fostul președinte al C.A.P. Bentu. Prin grija inginerului Marian Rizea s-a introdus rețeaua de gaze în toată comuna Gălbinași (Gălbinași, Tăbărăști, Bentu) astfel că locuitorii satului Bentu au început sa=și racordeze casele la rețeaua principală de gaze. Inginerul Marian Rizea a asigurat sponsorizarea bisericii cu suma de 250 milioane lei vechi.

SĂRĂȚEANU CRISTACHE

    Un alt fiu al satului Bentu, care dea asemenea și-a adus o contribușie importantă la repararea și modernișarea bisericii din Bentu. A donat bisericii o sumă însemnată pentru introducerea rețelei de gaze în vederea asigurării căldurii